Subscribe:

MATIKU HIDUPKU HANYA UNTUKMU YA ALLAH

Labels

Wednesday, November 9, 2011


18 RAHSIA KITA KONGSI BERSAMA

Benarkah ada kalanya kehidupan ini tidak adil kepada sesetengah antara kita? Subhanallah kenapa secetek itu akal kita mampu berfungsi. Hakikatnya setiap daripada kejadian ini dianugerahkan Yang Maha Berkuasa dengan pelbagai keistimewaan. Cuma sejauh mana individu itu menghargai anugerah kurniaan dan menggunakannya sebaik mungkin sebagaimana selayaknya sebagai hamba yang kelak akan kembali kepada pencipta-Nya.

Naskhah hebat karya Zabrina A. Bakar dengan 222 muka surat memberi sebuah perkongsian kepada saya dalam menelusuri kehidupan ini. Pastinya yang terindah bersama insan-insan yang saya kasihi seperti arwah kedua-dua ibu bapa saya Tuan Mohd. Yusoff dan Raja Fatimah, bapa dan ibu mentua saya, Md Som dan Halimah, suami tercinta, Fadilah, sepuluh cahaya mata yang menyeri kehidupan saya, Nuraliya Sakinah, Abdullah Hakim, Ismail Hasif, Nurkamilya Halimah, Ahmad Dani Haiqal, Muhamad Hashim, Nik Aidiel Irdanial, Amir Hamzah, Nik Ameerul Uwais, dan Nik Muhammad Aufazayyan, adik-beradik saya, pasangannya & keluarganya, Tg Norfarizal & Malik, Tg Nor Zakiyah & Zulfika, Tg Mohd Azlin & Norazlinaliza, Nik Norfazarina & Asyraf, Nik Nor Zaitun, dan Nik Muhammad Indra Putera, saudara mara, barisan pendidik yang menjadikan saya seperti hari ini dan akhirnya sahabat-sahabat saya yang dikasihi.

Satu hobi saya yang mungkin agak pelik, pantang jumpa buku yang ada ‘sesuatu’ yang boleh dimanfaatkan bersama (saya dan sahabat-sahabat saya) pasti akan saya beli meskipun di rumah masih banyak buku-buku yang belum habis dibaca atau belum dimulakan dengan muka surat pertama. Ini belum dikira lagi buku-buku pengajian (kebetulan kini saya sedang mengikuti pengajian jarak jauh – Master Komunikasi Korporat di UPM, Serdang) yang perlu ditelaah. Tapi yang lagi pelik ialah, saat saya keletihan selepas seharian dengan kekangan tugas yang bagaikan tiada noktah, jika kebiasaan insan lain pasti pitam terus bila sampai ke rumah, namun tidak bagi saya. Saat-saat ini saya habiskan dengan membaca buku seketika, sekurang-kurangnya 30 minit dan barulah mata ini lelap dengan tenang (jadi kaedah kira kambing biri-biri ajaran Mr Bean tidak berfungsi bagi saya hahahah).

‘Hidup Bukan Rahsia, Anda, Saya dan Kita’ nyata memberi sesuatu kepada saya. Rangkuman 18 kisah penuh inspirasi berasaskan kehidupan seharian seorang Muslim digarap penuh bersahaja oleh penulis ini dalam bahasa yang paling mudah untuk difahami. Lebih membanggakan dengan harga RM24.50 senaskhah melalui pembelian buku ini anda telah memberi makanan berkhasiat selama seminggu kepada seorang kanak-kanak dengan kerjasama www.B1G1.com, HEBAT bukan, peroleh ilmu sambil menderma.

Apakah rahsia tersembunyi dalam naskhah yang saya katakan hebat ini, sorotinya secara ringkas kerana saya juga ingin anda membantu memberi makan seorang kanak-kanak lain melalui pembelian buku tersebut yang saya peroleh di sebuah kedai buku di Masjid Jamek, Kuala Lumpur, tanggal 13 Mac 2011, yang lalu (tapi hari ini 26 Oktober 2011 baru habis membacanya...mmmm lama sungguh saya bazirkan masa untuk peroleh ilmu ini, betapa ruginya saya).

RAHSIA 1 – Kasihi saudara kita
~ Satu auns darah persaudaraan adalah lebih bernilai daripada satu paun persahabat. – Peribahasa Sepanyol.

“Barang siapa yang percaya kepada Allah dan Hari Kiamat mestilah mengekalkan hubungan baik dengan saudaranya.” (Al-Bukhari dan Muslim).

Seorang pengembara badwi bertemu Rasulullah s.a.w dan bertanya kepada baginda;
“Beritahulah saya, apakah yang akan mendekatkan saya kepada Syurga dan menjauhkan saya dari neraka?”
Rasulullah s.a.w menjawab; “Sembahlah Allah dan jangan menyekutu-Nya dengan sesiapa atau apa-apa benda yang lain. Jagalah sembahyangmu dan bayarlah zakat dan PELIHARALAH SILATURRAHIMU.” (Al-Bukhari dan Muslim).

Masya-Allah, betapa pentingnya kita menjaga hubungan silaturahim. Namun hari ini, begitu ramai keluarga yang pecah belah dan putus persaudaraan hanya kerana harta dunia, pangkat dan kuasa. 

Selepas membaca coretan ini, bertanya khabarlah kedua orang tua kalian, saudara mara dan sahabat handai, moga-moga ia mendekatkan anda dengan Syurga dan menjauhkan anda dari neraka.

RAHSIA 2 – Berbuat baik kepada semua
~ Hutang emas boleh dibayar, hutang budi dibawa mati. – Peribahasa Melayu.

“Allah amat baik hati dan Dia menyukai mereka yang baik hati.” (Disahkan hadis Hasan oleh Al-Albani).

Ungkapan Lao Tzu; Ihsan (kebaikan) dalam kata-kata, membina keyakinan. Ihsan dalam pemikiran, membina kefahaman mendalam. Ihsan dalam ketulusan hati, melahirkan kasih sayang.

Sabda Rasulullah s.a.w;
“Allah akan membantu seseorang itu selagi dia membantu saudaranya.” (Muslim)

SubhanAllah, segala perbuatan baik yang kita lakukan selama ini yang kita rasa hanya menguntungkan orang lain, sebenarnya menguntungkan diri kita sendiri. Hadis di atas jelas menyatakan, Allah telah berjanji, selagi kita membantu saudara kita, Dia juga akan terus membantu kita! Jadi ringankan tulang anda dan ikhlas memberi bantuan agar anda juga mendapat bantuan berpanjangan daripada Allah untuk ganjaran kebaikan yang anda lakukan itu. 


RAHSIA 3 – Tangan yang Memberi Lebih Baik daripada Tangan yang Menerima
~ Jika anda berharta, sedekahkanlah harta anda, jika anda miskin, sedekahkan keikhlasan hati anda. – Peribahasa Arab.

“Barang siapa yang bersedekah bernilai sebiji kurma daripada rezekinya yang halal (lantaran tidak ada yang diangkat kepada Allah SWT melainkan yang baik-baik semata-mata) maka Allah SWT menerimanya lalu disimpan di sisi-Nya dan dikembangkan ganjaran pahalanya bagaikan seekor anak kuda yang membesar setinggi gunung.” (Al-Bukhari dan Muslim).

Saya pasti jika anda memahami hadis di atas, dalam kocek anda pada masa ini ada wang yang sama nilai dengan sebutir tamar, pasti anda tidak sabar untuk sedekahkannya supaya ‘tamar’ ini akan berlipat ganda nilainya sehingga setinggi gunung. Seronok bukan!

RAHSIA 4 – Maafkanlah dan Teruskan Kehidupan Kita
~ Abaikan kesalahan kecil kerana kesalahan kita sendiri lebih besar. – Peribahasa Scotland.

Sebuah ungkapan yang diucapkan oleh Nabi Isa a.s;
“Usahlah melihat kesilapan orang lain seolah-olah anda seorang bangsawan. Sebaliknya, lihatlah kesilapan sendiri seolah-olah anda seorang hamba...” (Muslim).

Ungkapan ini memberi maksud bahawa, kita dinasihatkan tidak melihat kesilapan orang lain seolah-olah kita manusia yang sempurna dan tidak melakukan kesilapan.

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda;
“Setiap anak Adam pasti melakukan kesilapan, dan yang paling baik di antaranya ialah mereka yang bertaubat.” (Al-Tarmizi).

Sabda baginda lagi;
“Jika seseorang itu bersedekah, hartanya tidak berkurangan; jika seseorang itu memaafkan orang lain, Allah akan memuliakannya; dan jika seseorang itu merendahkan diri demi Allah, Allah akan meningkatkan darjatnya.” (Muslim).

Allah telah berjanji, jika kita telan ego, rasa bangga dan marah kita, dan memaafkan orang yang melakukan kesalahan terhadap kita, maka Allah akan memberikan kita kemuliaan. Ya, Allah, demi-Mu, aku maafkan semua kesilapan insan-insan naif yang selama ini pernah menyakiti hatiku. Amin.

RAHSIA 5 – Usah menilai orang lain
~ Sebelum saya menilai jiran saya, biarkan saya berjalan memakai kasutnya sejauh sebatu. – Peribahasa Sioux.

Sabda Nabi Isa;
“Usahlah banyak berbicara tanpa menyebut nama Allah kerana ini membuatkan hatimu keras. Hati yang keras begitu jauh dari Allah tetapi kamu tidak menyedarinya. Usah memandang kesalahan orang lain seolah-olah kamu mulia. Pandanglah kesalahan kamu sendiri seolah-olah kamu seorang hamba. Ada orang yang banyak berbuat salah dan ada pula yang dilindungi dai berbuat salah. Kasihanilah mereka yang banyak berbuat salah dan bersyukurlah kepada Allah atas perlindungan-Nya.” (Muslim).

Nasihat baginda Nabi Isa;
1. Banyakkan menyebut nama Allah masa berbicara untuk elak hati keras.
2. Usah memandang kesalahan orang lain seolah-olah kita seorang yang sempurna/mulia.
3. Pandanglah kesalahan sendiri seolah-olah kita seorang hamba.
4. Terdapat orang yang banyak melakukan kesalah dan ada pula yang dilindungi daripada melakukan kesalahan.
5. Kasihanilah mereka yang banyak melakukan kesalahan dan bersyukurlah kepada Allah kerana melindungi kita dar melakukan kesalahan.

RAHSIA 6 – Berdoalah untuk mereka apa yang kita doakan untuk diri kita sendiri
~ Matahari pasti menyinari halaman anda juga. – Peribahasa Russia.

Pesan Nabi Muhammad s.a.w;
“Tiada beriman seseorang kami hingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya.” (Al-Bukhari).

Janji Rasulullah s.a.w kepada umatnya;
“Doa secara rahsia yang dipohon oleh seorang Muslim untuk saudaranya akan dimakbulkan. Ada malaikat di sisinya setiap kali dia berdoa bagi saudaranya, yang berkata: ‘Amin, dan yang sama untukmu.” (Muslim).

Ya, Allah, jika kita berdoa kepada sepuluh sahabat kita, dan 10 sahabat saya berdoa untuk saya, maka saya akan mendapat 20 doa untuk saya – berapa banyak doakah yang akan dimakbulkan?

RAHSIA 7 – Raikan kejayaan orang lain
~ Cemburu berjaya menjelmakan dirinya menjadi kuasa kejahatan. – Peribahasa Rom.

“Dengki tidak memakan apa-apa selain dari hatinya sendiri.” – pepatah Jerman.

Sabda Rasulullah s.a.w;
“Kamu tidak akan masuk Syurga sehingga kamu beriman, dan kamu tidak akan beriman sehingga kamu berkasih-sayang antara kamu.” (Muslim).

Rasulullah telah menjelaskan bahawa saya tidak akan masuk Syurga sehinggalah saya beriman, dan saya tidak dikategorikan sebagai orang yang beriman hingga saya mengasihi orang lain. Bagaimana pula jika ada rasa iri di hati saya? Masya-Allah moga dijauhkan sifat ini dari lembaran kehidupan saya.

RAHSIA 8 – Apabila anda menuding satu jari kepada orang lain, empat jari lain menuding kepada anda.
~ Pekerja yang kurang mahir menyalahkan alat tukangnya. – Peribahasa Amerika.

Adalah lumrah manusia melakukan kesilapan, tetapi anda melakukan kesilapan yang lebih besar jika anda menyalahkan orang lain.

“Dan sesiapa yang melakukan suatu kesalahan atau suatu dosa, kemudian ia menuduhnya kepada orang yang tidak bersalah, maka sesungguhnya ia telah memikul kesalahan berbuat dusta, dan melakukan dosa yang nyata.” (An-Nisaa’ 4:112)

Usah marahkan ‘dinding’. Usah menuduh orang lain. Selesaikan sahaja masalah yang dihadapi!

RAHSIA 9 – Bergantung hanya kepada-NYA.
~ Hidup tanpa iman bagaikan memandu di dalam kabus. – Peribahasa 

Sabda Rasulullah s.a.w;
“Sekiranya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, tentu Allah memberi rezeki kepadamu, seperti halnya Allah SWT memberikan rezeki kepada burung yang pergi pagi hari dalam keadaan lapar, tetapi pulang petang hari dalam keadaan kenyang.” (At-Tirmidzi).

RAHSIA 10 – Kejujuran membawa keuntungan
~ Hati yang bebas daripada kesalahan adalah umpama bantal yang empuk. – Peribahasa Perancis.

Hadis Nabi Muhammad s.a.w;
“Ada tiga tanda orang munafik; apabila berkata, dia berdusta, apabila berjanji, dia memungkirinya dan apabila diamanahkan, dia mengkhianatinya.” (Al-Bukhari dan Muslim).


RAHSIA 11 – Menerima dan menyesuaikan diri dengan perubahan
~ Seorang yang bijak boleh menyesuaikan diri dengan perubahan hidup, seperti mana air mengikut bentuk balang air. – Peribahasa Cina.

Firman Allah;
“Allah tidak membebankan seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya.” (Al-Baqarah 2:286).

Sesungguhnya setiap sesuatu perkara yang hadir dalam kehidupan kita ada hikmah yang tersembunyi dan usah gentar kerana seberat mana ujian diberikan ia sebenarnya akan mampu kita atasi kerana Allah tidak akan memberikan ‘kesukaran’ yang tidak mampu kita rintangi. Cuma terpulang kepada kita cara yang bagaimana ingin kita lepasi rintangan tersebut!

RAHSIA 12 – Dengar dan turuti nasihat
~ Sesiapa menyusur sungai akhirnya sampai jua ke laut. – Peribahasa Norway.

“Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri.” (Ar-Ra’d 13:11).

Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib kita sekiranya kita sendiri malas untuk berubah.

“Dan sesiapa yang berpaling ingkar dari ingatan dan petunjuk-Ku, maka sesungguhnya adalah baginya kehidupan yang sempit...” (Taha 20:124)

Kehidupan yang sempit, kesempitan yang bagaimanakah itu? Ya, Allah jauhkan aku, keluargaku dan sahabat-sahabatku dari kesempitan hidup dunia akhirat. Amin.

RAHSIA 13 – Kesabaran itu satu kemuliaan
~ Kemarahan yang meluap lebih berbahaya dari sebilah pedang. – Peribahasa Tamil.

Willard Gaylin berkata;
“Menunjukkan kemarahan merupakan satu contoh pencemaran awam.”

Khalifah Ali r.a pula berkata;
“Lindungilah diri kamu daripada kemarahan kerana permulaannya ialah kegilaan dan penghujungnya ialah penyesalan.”

Besarnya kuasa yang ada pada kemarahan, yang mana apabila ia meletup dengan tiba-tiba dan orang itu akan hilang pertimbangan

Pesan Thomas Jefferson; Bila anda marah, kiralah satu hingga sepuluh sebelum anda bercakap; jika amat marah, kira hingga seratus.


Amanat Nabi kita;
“Apabila seseorang di antara kamu menjadi marah sedang dia berdiri maka hendaklah dia duduk, sesungguhnya yang demikian itu akan menghilangkan marahnya, dan jika tidak hendaklah dia berbaring.” (Ahmad dan Abu Daud).

Satu lagi penyelesaian daripada junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w;
“Sesungguhnya aku mengetahui satu kalimah yang jika diucapkan oleh orang yang sedang marah, nescaya akan hilang kemarahannya, iaitu, ‘Aku berlindung dengan Allah Ta’ala daripada syaitan yang direjam’. Jika dia mengucapkan kata-kata ini, kemarahannya akan reda.” (Muslim).

Jadi jika anda ingin sentiasa waras, hindarilah kemarahan dan elakkan daripada melakukan ‘pencemaran awam’ dengan sifat marah anda.


RAHSIA 14 – Kasihi anak-anak kita
~ Jiwa kita terubat bila bersama anak-anak kecil. – Peribahasa Inggeris.

Orlando A. Battista; Harta terbaik yang boleh diberikan oleh ibu bapa kepada anak mereka ialah masa yang diluangkan bersama mereka, walaupun beberapa minit.

Setiap di antara kita (bagi yang sudah berkeluarga) mengharapkan anak-anak akan berbakti saat kita lanjut usia. Namun pernahkah kita terfikir adakah cukup bakti kita kepada anak-anak sehinggakan mereka merasakan bahawa kita mengasihi mereka dan mereka juga akan mengasihi kita hingga ke akhir usia?

Jika kita sendiri tidak mengambil berat tentang keinginan, harapan anak-anak dan tidak mengasihi mereka, bagaimana nanti mereka akan mendoakan kita sebagaimana doa berikut yang telah Allah sarankan kepada mereka demi kebaikan kita;
“...kasihilah mereka sebagaimana mereka mengasihiku sejak kecil.” 
– Tidak malukah anda ingin meminta didoakan begini sedangkan anda tidak pernah peduli perasaan anak-anak anda!

RAHSIA 15 – Senyumlah dan dunia akan tersenyum bersama kita
~ Hidup ini singkat, namun senyuman hanya mengambil masa sesaat sahaja. – Peribahasa Cuba.

Anthony J. D’Angel; Senyuman ialah kunci yang membuka hati semua orang.

George Eliot berkongsi tip kecantikan; Jika wajah anda berseri dengan senyuman, ramailah kawan; jika wajah anda masam, maka banyaklah kedut.

Hahahahahaha...saya ingin selalu tersenyum agar tidak melakukan pencemaran alam dan lambat tiba zaman kedut saya. Anda pula bagaimana?

RAHSIA 16 - Dengarlah, ia pasti berbaloi
~ Berbicaralah umpama menanam; mendengarlah umpama menuai. – Peribahasa Kurdis.

Mel Gibson; Jika anda ingin menyingkap kelemahan seseorang, biarlah dia bercakap dan dengar apa yang dikatakannya.

Berilah ruang kepada orang lain untuk berkongsi sesuatu dengan kita meskipun kita arif berkaitan hal tersebut. Jangan menyampuk, bila rakan kita selesai bercakap barulah anda menyuarakan apa yang anda ketahui sebagai perkongsian. Itukan lebih hebat namanya!

RAHSIA 17 – Bersangka baik terhadap orang lain
~ Minda yang mengenali kesucian mentertawakan bohongan khabar angin. – Peribahasa Latin.

Perumpamaan Amerika; Perwatakan itu umpama sebatang pokok, dan reputasi itu pula bebayangnya. Bebayangnya bergantung pada tanggapan kita mengenainya – pokok itu sendiri ialah kebenaran perwatakan itu sendiri.

Firman Allah;
“Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka...” (Al-Hujurat 49:12)

Kita sering bersalah anggap tentang orang lain kerana kita tidak mempunyai maklumat yang mencukupi, kefahaman yang betul atau pengetahuan yang tepat mengenai seseorang atau sesuatu perkara itu. Mmmmm...kejamnya jika membuat persepsi yang silapkan!

RAHSIA 18 – Hargai perbezaan kita
~ Kepelbagaian adalah rempah kehidupan. – Peribahasa Amerika.

Miguel Carbantes; Dunia ini terdiri dari pelbagai ragam manusia.

M. Scott Peck; Kongsikan persamaan dan raikan perbezaan.

Rasulullah s.a.w ada berpesan tentang betapa pentingnya kita saling bantu-membantu.
“Perumpamaan orang Mukmin dalam cinta dan kasih sayang sesama mereka bagaikan sebuah tubuh. Apabila salah satu anggota tubuhnya yang mengadu kesakitan, maka anggota tubuh yang lainnya ikut merasakannya, tidak dapat tidur dan merasa demam.” (Al-Bukhari dan Muslim).

“Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang berbuat kebaikan.” (Al-Baqarah 2:195)

“Apabila Allah mencintai seorang hamba, Allah akan memanggil Jibril sambil berfirman: ‘Sesungguhnya Allah SWT mencintai si fulan, oleh yang demikian cintailah dia’. Kemudian Jibril mencintai orang itu dan berkata kepada penghuni langit: ‘Sesungguhnya Allah mencintai si fulan itu, oleh itu cintailah dia’. Penghuni langit pun akhirnya mencintai orang itu. Kemudian kecintaannya diteruskan kepada penghuni bumi.” (Al-Bukhari dan Muslim).

Tentu kita mahu dicintai Allah, dicintai oleh Jibril dan juga seluruh alam. Mudah sahaja, cintai dan kasihilah saudara-saudara Muslim kita.

Alhamdulillah, moga-moga 18 rahsia ini mampu memberi ‘sesuatu’ input kepada sahabat-sahabat saya untuk dijadikan panduan dalam perjalanan kehidupan ini. Seperti yang saya nyatakan di awal kalimah, ini hanya ‘sedikit’ perkongsian. Selebihnya dapatkan buku asal kerana terdapat pelbagai cerita menarik sebagai contoh di setiap tajuk.

Percayalah, kehidupan ini sesuatu yang indah, dan keindahan itu kita sendiri yang menentukannya. Semoga anda semua sahabat-sahabat saya, bahagia, dirahmati-Nya dan sejahtera dunia akhirat. Amin.
LIDAH TENTUKAN ANDA KE SYURGA@NERAKA

Pagi tadi saya mendapat panggilan dari seorang sahabat sekadar berkongsi keresahan hatinya. Meskipun dalam kesibukan namun naluri saya terdetik, mungkin hari ini dan saat ini dia memerlukan saya, dan siapa tahu suatu masa akan tiba hari saya pula. Justeru lantas saya mendengar keluhannya.

Mungkin sebuah keluhan biasa, namun jika tidak ditangani dengan bijak boleh menjatuhkan motivasi beliau sebagai uahawan yang baru bertapak, atau juga boleh memberi kesan kepada perniagaan beliau yang sedang meningkat naik.

Cerita beliau berkisah seorang teman yang tidak berpuas hati atau mungkin cemburu dengan kejayaan yang dimilikinya hari ini. Lantas pelbagai dombaan dilemparkan meskipun dalam senyap. Paling perit bila teman itu adalah sahabat yang sudah lama dikenali dan sama-sama berjuang dalam perniagaan meskipun urusniaga yang dijalankan berbeza.

Saya biarkan beliau meluahkan apa yang terbuku di hati, kerana luka itu jika tidak dibebaskan akan merebak lebih parah lagi. Usai luahannya, 'simple' sahaja kalimah saya,"Kak, abaikan sahaja. Anggaplah itu sebagai mana 'post' saya pada dinding facebook baru-baru ini yang berbunyi begini; Terima kasih kpd semua sahabat2 saya yg sentiasa 'take care' about me, saya tahu masih ramai yg syg saya meskipun ada segelintir yg hanya mengambil kesempatan. tp ia hanya satu batu2 sampah di antara ribuan berlian. Buat sahabat2 saya, andalah 'berlian & permata' di hati saya."

"Di kalangan kita begitu ramai lagi sahabat-sahabat yang sentiasa mendampingi & bersama menyokong kita yg perlu kita bajai persahabat itu dgn keikhlasan. Jadi, anggaplah sahabat yg seorang ini bagaikan 'kerikil' kecil dlm himpunan berlian dan permata. Justeru permata dan berlian itu yg harus anda jaga.

"JANGAN sekali-kali terpedaya dengan karenah 'kerikil' kecil yg tiada harga ini. Anda yg menentukan jatuh bangun diri & perniagaan dibina, bukan org lain. Anda senang org 'berkata', anda susah pun org 'berkata' juga. Jadi pilihlah kesenangan krn melaluinya anda boleh membahagiakan diri anda, keluarga anda, AGAMA, bangsa dan negara anda. Buatlah PILIHAN BIJAK."

Alhamdulillah, nyata sedikit kalimah semangat yang saya berikan kelihatannya membangkitkan kembali aura motivasi beliau. Moga doa saya, beliau tabah hadapi dugaan yg mendatang. Buat sahabat yang 'ibarat belati tajam menikam dari belakang tanpa sedar' nasihat saya, kembalilah ke pangkal jalan. Yang rugi adalah anda sendiri. 

Besama ini satu petikan yang mungkin boleh dijadikan panduan dalam kehidupan kita seharian agar waspada dengan organ lembut tidak bertulang anugerah Allah pada kita (lidah). Lajak perahu boleh diundur, tersalah bicara, siapa sangka kita melukakan hati insan-insan di sekeliling kita tanpa kita sedar & tidak sempat pula memohon ampun dari empunya jiwa.
SEKADAR RENUNGAN PENAWAR JIWA

KATA Imam al-Ghazali, lidah antara nikmat Allah SWT yang besar dan antara ciptaan Tuhan yang amat halus dan ganjil. Lidah mempunyai bentuk yang indah, kecil dan menarik.

Selanjutnya Imam al-Ghazali berkata: “Keimanan dan kekufuran seseorang tiada terang dan jelas, selain dengan kesaksian lidah. Lidah mempunyai ketaatan yang besar dan mempunyai dosa besar pula. Anggota tubuh yang paling derhaka kepada manusia ialah lidah. Sesungguhnya lidah alat perangkap syaitan yang paling jitu untuk menjerumuskan manusia.”

Daripada kata Imam al-Ghazali itu jelas menunjukkan kepada kita besarnya peranan lidah dalam kehidupan manusia kerana lidah kita boleh masuk syurga dan kerana lidah juga boleh dihumban kita ke neraka.

Oleh kerana lidah boleh membawa kebaikan dan keburukan dalam hidup manusia, kita perlu sentiasa berwaspada menggunakan lidah sewaktu bertutur kata. Dengan kata lain, kita hendaklah bijak menggunakan lidah apabila bercakap.

Sekiranya kata yang kita ucapkan boleh menyebabkan orang yang mendengarnya sakit hati atau terguris, ia boleh mendatangkan keburukan kepadai kita. Pepatah ada mengatakan kerana mulut badan binasa.

Justeru, sebelum kita berkata sesuatu hendaklah berfikir terlebih dulu. Kita gunakan lidah untuk berkata sesuatu yang baik dan tidak sia-sia atau lebih baik lagi kita diam. Itu lebih memberi manfaat daripada kita berkata perkara yang boleh mendatangkan dosa. Sesungguhnya orang beriman tidak bercakap perkara yang sia-sia dan tiada berfaedah.

Daripada Abu Hurairah diriwayatkan Nabi Muhammad SAW bersabda yang maksudnya: “Siapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau ia diam.” (Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim)

Dalam hadis lain, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya Allah benci kepada orang yang jelik budi pekertinya serta kotor lidahnya.” (Hadis riwayat Imam Tirmidzi)

Menurut Rasulullah SAW ada tiga jenis manusia, iaitu yang mendapat pahala, selamat daripada dosa dan binasa.

Orang yang mendapat pahala sentiasa mengingati Allah, berzikir, mengerjakan solat dan sebagainya. Orang yang selamat daripada dosa ialah mereka yang diam, manakala orang yang binasa sentiasa melakukan perkara mungkar, maksiat dan tidak mengawal lidahnya dengan baik.

Kita dapat mengenal peribadi seseorang daripada percakapannya. Orang yang tinggi akhlak selalunya bercakap hal yang baik saja, tidak menyakiti hati orang lain, tidak mengucapkan perkataan kotor dan tidak banyak bercakap. Mereka mengawal lidah sebaik-baiknya.

Dalam hadis yang diriwayatkan Tirmidzi dan Ibnu Majah, Abu Hurairah menceritakan apabila Rasulullah SAW ditanya sebab terbesar yang membawa seseorang masuk syurga, Rasulullah menjawab: “Takwa kepada Allah dan akhlak yang baik.” Apabila ditanya pula sebab terbesar yang membawa manusia masuk neraka, maka Rasulullah menjawab, “Dua rongga badan iaitu mulut dan kemaluan.”


HANYA SATU KALIMAH, ALLAH TURUNKAN BALA SEGERA

Subhanallah, membaca tajuk di atas sudah cukup membuat anda semua tertanya-tanya apakah musibah yang diterima oleh 'insan' yang bakal saya kongsikan ceritanya ini.

Kisah bermula kepada seorang suri di hati seorang lelaki yang bergelar suami. Selama ini setiap perkara yg dilakukan sang isteri sentiasa mendapat sokongan si suami yg semestinya mencintai isteri. Sebelum itu sedikit pengenalan berkaitan sang isteri yang mana seorang yang berkerjaya dan masih belajar.

Sokongan suami nyata banyak membantu sang isteri, begitu juga dalam pengajian yang diikutinya. Dan isteri amat berterima kasih dan bersyukur dianugerahkan lelaki sebaik suaminya. 

Benarlah, syurga bagi seorang anak lelaki adalah keredaan ibunya, manakala SYURGA BUAT SEORANG ISTERI PULA ADALAH KEREDAAN SANG SUAMI. Namun Allah nyata mahu menduga keduanya. 

Semester itu, terdapat satu mata pelajaran yang agak sukar dan ditakuti oleh mana-mana pelajar kerana pengalaman terdahulu menyaksikan ramai pelajar yang gagal mata pelajaran tersebut.

Awal-awal lagi si isteri kerisauan, suami pula memaklumkan bahawa untuk subjek tersebut dia tidak dapat membantu isteri kesayangannya kerana dia tidak arif, dan menyarankan si isteri untuk belajar sendiri. Akhirnya si isteri belajar bersungguh-sungguh untuk subjek tersebut tanpa bantuan suaminya yang tercinta. Alhamdulillah, peperiksaan pertengahan semester, kerana kerja keras, isterinya berjaya mendapat markah penuh untuk subjek yang ditakutinya itu.

Apabila tiba peperiksaan akhir semester, sebagaimana sebelum ini, si isteri bersedia dari awal bekalan yang cukup untuk bertarung dengan ‘killer’ subjek yang ditakutinya. Beliau amat yakin boleh berjaya sebagaimana sebelum ini.

Beberapa hari sebelum tibanya tarikh peperiksaan sebenar, sewaktu santai-santai bersama anak sambil menonton televisyen, atas dasar prihatin meskipun tahu dia tidak dapat membantu, si suami bertanyakan si isteri berkaitan peperiksaan subjek ‘killer’ tersebut. Dalam bersahaja dan lembut tanpa rasa apa-apa isterinya menjawab, “Abg tak perlu risau, ayang boleh buat lah.” 

Pada hari peperiksaan sebenar, sebelah paginya ada mata pelajaran lain dan si isteri dapat menjawabnya dengan senang. Manakala subjek ‘killer’ itu jadualnya pada waktu petang. Tempoh menunggu masa peperiksaan sebenar itu, si isteri mengambil peluang untuk membuat sedikit latihan agar dia tidak lupa apabila masuk ke dewan peperiksaan sebenar nanti. 

Namun, sesuatu telah berlaku. Jiwa isterinya berkecamuk, semua formula dan kaedah pengiraan yang dia ‘arif’ sebelum ini menjadi ‘blur’. Otaknya bagaikan tidak mampu berfikir. Puas beristighfar dan sebagainya namun dia tidak berjaya untuk menenangkan diri. 

Akhirnya, saat tinggal 15 minit sebelum masuk ke dewan peperiksaan, si isteri menelefon suaminya dan menyatakan debaran yang dihadapi. Ringkas jawab sang suami, “Kan Ayang pandai subjek tu!”. Isteri terfana, yakinlah dia bahawa kalimah pendeknya tempoh hari melukakan suaminya tanpa niat dan disedarinya. Namun setelah perbualan tersebut tamat, si isteri menerima pesanan ringkas (sms) dari suami, simple sahaja, “Luv U’.

Nyata, apabila si isteri masuk ke dewan peperiksaan dan menduduki peperiksaan sebenar subjek tersebut, bagaikan magis apabila semua formula dan pembelajarannya sebelum ini hadir di mindanya sebagaimana selayaknya atas kegigihannya itu.

Saat itu, tanpa sedar air mata si isteri mengiringi jemarinya yang pantas menjawab soalan-soalan peperiksaan. Sedarlah dia bahawa, kalimah pertama dari bibirnya dulu meskipun tanpa niat, melukakan hati suaminya itu. Manakala kalimah meskipun dalam bentuk pesanan ringkas yang diterima sebelum masuk dewan peperiksaan adalah ‘keredaan’ si suami buat sang isteri. 

Subhanallah, itulah kuasa Allah yang mana hanya dengan perkara yang cukup ‘simple’ pada pandangan kita, yang kita ambil mudah tetapi siapa sangka ia boleh menjadi satu ‘dosa’ besar yang tidak kita sedari. Syukurlah Allah terus memberi petunjuk kepada si isteri secara langsung di dunia, sekurang-kurangnya dia masih berkesempatan memohon ampun dan mendapat keredaan daripada suaminya itu. 

Semoga sedikit perkongsian ini mampu memberi iktibar kepada anda semua sahabat-sahabat saya.

Isteri itu adalah saya sendiri dan mengakui khilaf diri meskipun perbuatan itu berlaku tanpa sedar dan tidak disengajakan. Buat suamiku, maafkan isterimu ini dan aku akan terus di sisimu, menyayangimu, menyanjungi, menghormatimu, dan menjadi isterimu dunia & akhirat selagi mana Allah menjaga hubungan kita ini. Moga bahtera kita bina dipayungi Yang Maha Esa. AMIN.
ATASI KEMARAHAN ANDA!

1. Ingatlah Allah.
Ingatlah bahawa Allah tidak suka kepada Si PEMARAH. sebagai hamba, kita tidak layak berasa marah apalagi memarahi orang tanpa sebab munasabah. Siapa kita untuk memarahi orang lain, sedangkan kita sendiri banyak melakukan kesilapan.

2. Sirami rasa marah dengan air wuduk.
Peranan utama marah datangnya dari syaitan. Syaitan diciptakan daripada api dan api hanya mampu dipadamkan dengan air. Oleh itu,ambillah wuduk supaya api syaitan terpadam dari tubuh anda.

3. Tengok wajah anda di cermin.
Alangkah buruknya wajah anda tatkala marah. Lihatlah muka merah, hidung yg kembang kempis dan mata yg menyala itu. Anda sangka orang berasa takut melihat keadaan anda yg begitu? Bagaimana kalau orang berasa lucu?

4. Kuncikan bibir dan diam dahulu.
Terasa hendak marah juga, diam sejenak. Tarik nafas, lepaskan perlahan-lahan. Anggap anda tiada tangan untuk bertindak dan tiada mulut untuk berkata-kata.

5. Ubah Kedudukan anda.
Jika ketika itu anda sedang berdiri, duduklah. Jika sedang duduk berbaringlah dan jika masih marah juga beredarlah ke tempat lain. Bawa hati ke tempat yang lapang, saksikan keindahan alam.

Dicatat oleh iera yusoff di 10:05 PG
Reaksi: Sabtu, 28 Mei 2011


Setiap orang adalah unik. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangannya yang tertentu. Tidak ada manusia yang sempurna kecuali Rasulullah s.a.w kerana baginda telah ditentukan maksum. Selebihnya tidak terkecuali daripada sifat lemah, buruk, hina, sakit dan bermacam-macam perkara lagi. Anda tidak perlu berasa susah hati lantaran gemuk, tidak menarik, terlalu rendah malah cacat. Biar bagaimana keadaan anda, anda tetap unik dan tanpa anda alam ini tidak sempurna. 

Memang ALLAH menjadikan manusia pelbagai rupa dan gaya. Di situlah berkuasanya ALLAH. Dia berhak dan mampu berbuat apa saja mengikut kehendak-Nya. Kita memang tidak ada pilihan untuk mempersoalkan itu ini, mempertikai itu ini. Anda mungkin berasa rendah hati melihat kekurangan-kekurangan yang ada pada diri anda. 

Nah, anggap ia satu kelebihan. Jika anda sangka anda buruk, ia satu kelebihan yang tiada pada orang cantik. Anda sangka kecantikan sentiasa membawa untung? Tidak, tidak selalunya begitu. Kadang-kadang kecantikan memusnahkan. Setelah anda dikenali sebagai cantik, ketakutan anda terhadap keburukan lebih besar daripada jika anda semula jadinya buruk. Orang cantik fobia menjadi buruk. Setiap kedutan di wajah akan dirawat dan setiap kedutan begitu menyusahkan dirinya. Saat menjadi buruk pasti tiba, bagaimanakah perasan si cantik menghadapi hari tua mereka? Bukankah rasa susah yang tiada kesudahan? 

Kadang-kadang seekor semut diberikan sayap oleh ALLAH supaya dia boleh terbang dan menerjah api. Samalah halnya, kadang-kadang seseorang manusia itu diberikan kecantikan supaya dengan kecantikan itu dia boleh berbuat sebanyak-banyak mungkar untuk diberikan balasan setimpal di Akhirat. Tontonlah filem atau drama-drama di TV. Kisah hidup orang cantik selalunya penuh duri. Jika anda buruk setidak-tidaknya anda bebas rasa riak dan takbur. Penghuni neraka kebanyakannya wanita sebagaimana disabdakan Rasullah s.a.w wanita itu tentu yang cantik tapi gagal memahami untuk apa kecantikan itu diberikan ALLAH kepadanya. Dan wanita itu tidak terkecuali juga yang buruk sebab dia berterus-terusan saja mempertikaikan kerja TUHAN. 

Siapakah wanita penghuni syurga itu, barangkali yang cantik dan dia sentiasa faham kecantikan itu ukuran manusia . Cantik pada pandangan ALLAH adalah ketaatannya terhadap semua perintah dan larangan ALLAH. Barangkali juga yang buruk tapi dia faham ALLAH tidak memandang rupa paras tapi apa yang ada di dalam hatinya. Wahai orang cantik, orang buruk, orang rendah, orang cacat, semuanya itu hanyalah ukuran manusia dan ukuran manusia selalunya sasar. Hargai diri anda sebab kewujudan anda membuktikan kekuasaan ALLAH!

Petikan: www.iLuvislam.comKisah Pensel & Pemadam. Semoga kisah pendek ini mampu memberi kita 1001 pengajaran dan teladan. Dengan perkongsian kisah ini diharap dapat juga dikongsi bersama dengan rakan-rakan anda yang lain. Bacalah dengan penuh penghayatan agar segala intipati kisah ini dapat menyerap ke dalam hati sanubari anda. Bertuahlah kepada anda yang masih mempunyai “dia” atau “mereka”.

PENSIL: Saya mohon maaf

PEMADAM: Untuk apa? Kamu tidak buat salah apa-apa.

PENSIL: Saya mohon maaf kerana kamu kesakitan disebabkan oleh saya. Setiap kali saya melakukan kesalahan, kamu selalu ada untuk memadamkannya. Tapi setiap kali kamu menghilangkan kesalahan saya, maka kamu kehilangan sebahagian daripada diri kamu sendiri. Kamu menjadi semakin kecil dan semakin kecil setiap masa.

PEMADAM: Betul tu. Tapi saya tidak kisah. Kamu lihat, saya memang dicipta untuk melakukan hal ini. Saya dibuat untuk membantu kamu ketika kamu melakukan sesuatu yang salah. Walaupun satu hari, saya tahu saya akan pergi dan kamu akan menggantikan saya dengan yang baru, saya sebenarnya gembira dengan kerja saya. Jadi tolonglah, berhenti bimbang. Saya tidak suka melihat kamu sedih.

PENGAJARAN: Ibu Bapa adalah seperti pemadam sedangkan anak-anak mereka adalah pensil. Mereka selalu ada untuk anak-anak mereka, membersihkan kesalahan mereka. Kadang-kadang dalam pada itu, mereka terluka, dan menjadi lebih kecil / lebih tua, dan akhirnya berlalu pergi. Walaupun anak-anak mereka akhirnya akan bertemu dengan seseorang yang baru (pasangan), tetapi ibu bapa tetap gembira dengan apa yang mereka lakukan untuk anak-anak mereka, dan akan sentiasa benci melihat anak-anak kesayangan mereka merasa bimbang, atau sedih … Namun ibu bapa kita semakin kecil dan lebih kecil setiap hari … Suatu hari, semua yang kita akan tinggalkan nanti akan menjadi parutan pemadam dan kenangan dari apa yang kita biasa ada.

(“Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ha” dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun).Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.” [Quran 17:23-24])

Petikan: http://www.islamictazkirah.com/kisah-teladan/the-pencil-and-eraser-kisah-pensel-pemadamCIRI-CIRI ORANG IKHLAS


Syaikh Ahmad Ibnu Athaillah berkata dalam kitab Al Hikam, “Amal perbuatan itu sebagai kerangka yang tegak, sedang ruh (jiwa) nya adalah tempat terdapatnya rahsia ikhlas (ketulusan) dalam amal perbuatan”
Bab tentang ikhlas adalah bab yang mutlak dan paling penting untuk difahami dan diamalkan, kerana amal yang akan diterima Allah SWT hanyalah amal yang disertai dengan niat ikhlas.

“Tidaklah mereka diperintah kecuali agar berbuat ikhlas kepada Allah dalam menjalankan agama”.
Oleh kerananya, sehebat apapun suatu amal bila tidak ikhlas, tidak ada apa-apanya dihadapan Allah SWT, sedang amal yang sederhana saja akan menjadi luar biasa dihadapan Allah SWT bila disertai dengan ikhlas.

Tidaklah hairan seandainya solat yang kita kerjakan belum terasa khusyu, atau hati selalu resah dan gelisah dan hidup tidak merasa nyaman dan bahagia, kerana kunci dari itu semua belum kita dapatkan, yaitu sebuah keikhlasan.

Ciri-ciri dari orang yang memiliki keikhlasan diantaranya :

1. Hidupnya jarang sekali merasa kecewa,
Orang yang ikhlas dia tidak akan pernah berubah sikapnya seandainya disaat dia berbuat sesuatu kebaikan ada yang memujinya, atau tidak ada yang memuji/menilainya bahkan dicacipun hatinya tetap tenang, kerana dia yakin bahwa amalnya bukanlah untuk mendapatkan penilaian sesama yang selalu berubah tetapi dia bulatkan seutuhnya hanya ingin mendapatkan penilaian yang sempurna daripada Allah SWT.

2.Tidak tergantung / berharap pada makhluk
Sayyidina ’Ali pun pernah berkata, orang yang ikhlas itu jangankan untuk mendapatkan pujian, diberikan ucapan terima kasih pun dia sama sekali tidak akan pernah mengharapkannya, kerana setiap kita beramal hakikatnya kita itu sedang berinteraksi dengan Allah, oleh kerananya harapan yang ada akan senantiasa tertuju kepada keredhaan Allah semata.


3.Tidak pernah membezakan antara amalan besar dan amalan kecil
Diriwayatkan bahwa Imam Ghazali pernah bermimpi, dan dalam mimpinya beliau mendapatkan khabar bahawa amalan yang besar yang pernah beliau lakukan diantaranya adalah di saat beliau melihat ada seekor lalat yang masuk kedalam tempat tintanya, lalu beliau angkat lalat tersebut dengan hati-hati lalu dibersihkannya dan sampai akhirnya lalat itupun boleh kembali terbang dengan sihat. Maka sekecil apapun sebuah amal apabila kita kerjakan dengan sempurna dan benar-benar tiada harapan yang muncul pada selain Allah, maka akan menjadi amal yang sangat besar dihadapan Allah SWT.

4. Banyak Amal Kebaikan Yang Rahsia
Mungkin ketika kita mengaji dilingkungan orang banyak maka kita akan mengaji dengan enaknya, lama dan penuh khidmat, ketika kita solat berjamaah apalagi sebagai imam kita akan berusaha khusyu dan lama, tapi apakah hal tersebut akan kita lakukan dengan kadar yang sama disaat kita beramal sendirian ? apabila amal kita tetap sama bahkan cenderung lebih baik, lebih lama, lebih enak dan lebih khusyuk maka itu bisa diharapkan sebagai amalan yang ikhlas. Namun bila yang terjadi sebaliknya, ada kemungkinan amal kita belumlah ikhlas.

5. Tidak membezakan antara bendera, golongan, ras, atau organisasi
Fitrah manusia adalah ingin mendapatkan pengakuan dan penilaian dari kewujudannya dan segala aktivitinya, namun pengakuan dan penilaian makhluk, baik perseorangan, organisasi atau institusi tempat kerja itu relatif dan akan sentiasa berubah, banyak orang yang pernah dianggap sebagai pahlawan namun seiring waktu berjalan adakalanya berubah menjadi susuk penjahat yang patut diwaspadai. Maka tiada penilaian dan pengakuan yang paling baik dan yang harus senantiasa kita usahakan adalah penilaian dan pengakuan dari Allah SWT.

Begitu besar pengaruh orang yang ikhlas itu, sehingga dengan kekuatan niat ikhlasnya mampu menembusi ruang dan waktu. Seperti halnya apapun yang dilakukan, diucapkan, dan diisyaratkan Rasulullah, mampu mempengaruhi kita semua walau beliau telah wafat ribuan tahun yang lalu namun kita senantiasa patuh dan taat terhadap apa yang beliau sampaikan.

Bahkan orang yang ikhlas boleh membuat iblis (syaitan) tidak boleh banyak berbuat dalam usahanya untuk menggoda orang ikhlas tersebut. Ingatlah, apapun masalah kita kita janganlah hati kita sampai pada masalah itu, cukuplah hanya ikhtiar dan fikiran saja yang sampai pada masalah tersebut, tapi hati hanya tertambat pada Allah SWt yang Maha Mengetahui akan masalah yang kita hadapi tersebut.

Semoga Allah SWT membimbing kita pada jalan-Nya sehingga kita bisa menjadi hamba-Nya yang ikhlas. Amiin. 

Petikan: http://www.islamictazkirah.com/tazkirah/ciri-ciri-orang-yang-ikhlas


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...